Parodontologija

Parodontologija se fokusira na dijagnostikovanje, sprečavanje i tretiranje bolesti koje utiču na tkiva koja okružuju zube, kao što su desni, vilična kost i periodontalna vlakna. Ova oblast stomatologije je ključna za očuvanje oralnog zdravlja i sprečavanje gubitka zuba.

Parodontalne bolesti su uzrokovane raznim faktorima, koji uključuju acumuliranje naslaga i kamenca na zubima, kao i neodgovarajući stomatološki rad i ispuni. Loše navike, poput disanja na usta i žvakanja hrane samo sa jedne strane, takođe igraju ulogu. Takođe, parodontalne bolesti su povezane sa određenim zdravstvenim stanjima, kao što su leukemija, dijabetes, kao i hormonalnim poremećajima tokom trudnoće i puberteta.

 
Parodontologija

PARODONTOPATIJA je čest oblik parodontalne bolesti i ima ključnu karakteristiku da se ne može spontano izlečiti. Ukoliko se ne tretira, sigurno će u kraćem ili dužem periodu dovesti do gubitka zuba.

 

Ako imate simptome kao što su bolne, crvene, otečene i često krvareće desni, ne čekajte i zakažite sastanak sa stomatologom. Stomatolog će Vam pomoći da kontrolirate i izliječite problem kroz razgovor i savjete. Parodontopatija se može uspješno liječiti i spriječiti daljnji razvoj ako se tretira na vrijeme. Međutim, ovo je čest oblik parodontalne bolesti koji ne može sam po sebi nestati i ako se ne liječi, dovodi do gubitka zuba u kraćem ili dužem vremenskom periodu.

 

U našem centru se bave lečenjem parodontopatije na više načina, u skladu sa stepenom razvijenosti bolesti. Moguće je primeniti konzervativne terapije ili hirurške procedure.

 
 

Važno je naglasiti da je terapija uz primenu lokalne anestezije bezbolna kod oba pristupa.

Konzervativno lečenje parodontopatije podrazumeva

 
  • Redovno održavanje zubnog zdravlja uključuje čišćenje kamenca i uklanjanje mekih naslaga kroz poliranje i Air flow tretman svaka 4-6 meseci.
  • Kiretaža parodontalnih džepova obavlja se pomoću specijalnih instrumenata i uz podršku odgovarajućih medikamenata.
  • Odstranjivanjem naslaga, sprečava se dalje uništavanje zubnog tkiva i smanjuje se dubina parodontalnih džepova. Kada su džepovi plitki, uslovi za rast bakterija su neprikladni, što dovodi do poboljšanja parodontalnog zdravlja.

Kada parodontopatija napreduje i konzervativna terapija nije dovoljna, hirurško lečenje postaje neophodno za postizanje željenog stanja

 

Ako se konzervativno lečenje parodontopatije pokaže neefikasnim, u C Dental centru se primenjuje hirurška procedura. U ovom slučaju, parodontalni džep se pregledava pod kontrolom oka i svi patološki sadržaji se uklanjaju. Da bi se obnovilo zdrave tkivo, regenerativni materijali se postavljaju u nastali defekt, što pospešuje stvaranje novih elemenata potpornog aparata zuba i jača njegov položaj u vilici.

Lečenje laserom je najsavremeniji vid terapije parodontopatije.

 

Lasersko lečenje parodontalnih džepova uključuje korišćenje optičkog vlakna da se boriti protiv štetnih bakterija. Ovaj neinvazivni pristup omogućava bezbolnu eliminaciju i podstiče obnovu zdrave parodontne membrane, što vodi ka smanjenju zapaljenja i jačanju zubnog tkiva.

Da bi se zubi zaštitili i stabilizovali rezultati tretmana, ponekad je neophodno proći kroz proces protetske obrade, uključujući postavljanje kruna ili mostova. Ova strategija sprječava dalje pomeranje zuba, a takođe osigurava pravilan prenos pritiska kod žvakanja.

 
 

Takodje, ono što treba naglasiti jeste da bez adekvatne oralne higijene nema uspešnog lečenja parodontopatije.

Testmon
Testmon
Testmon
Testmon
Testmon
Testmon
Testmon
Testmon
Slide 1
Testimonials 01 white
Najbolja ordinacija u regionu i šire. Sve pohvale za ceo tim i za doktora Milana. Moja preporuka

Marija Zogović

Pacijent

Slide 2
Testimonials 01 white
Najbolji i najsavremeniji 3D ortopan u regionu! Prijatan ambijent i ljubazno osobolje, sve pohvale, oni su moj odabir!

Ana Araškov

Pacijent

Slide 3
Testimonials 01 white
Već po samom dolasku će vas sačekati nasmejano i ljubazno osoblje. Najbolji stomatološki centar, profesionalno osoblje koje će vam dati sve informacije i savete. Iskrena preporuka

Filip Zarija

Pacijent

Slide 4
Testimonials 01 white
Odličan i profesionalan tim. Jako prijatna atmosfera, a pored toga i vrhunski rade svoj posao. Sve preporuke!!!

Milan Milović

Pacijent

Slide 5
Testimonials 01 white
Svaka čast, veoma ljubazni profesionalni i brzi, moja preporuka!

Nemanja Šćekić

Pacijent

Slide 6
Testimonials 01 white
Kompletna stomatološka usluga na jednom mestu. Jednostavno najbolji. 5+

Marina Tošović

Pacijent

Slide 7
Testimonials 01 white
Prezadovoljan uslugom i tretmanom. Sve pohvale. Velika preporuka.

Stefan Crowns

Pacijent

Slide 8
Testimonials 01 white
Pristojno mesto i najbolji!

Božidar Rakić

Pacijent

previous arrow
next arrow

Zakažite Pregled

Pozovite nas radi konsultacije i odabira termina za pregled.

Scroll to Top