Protetika

Važno je pažljivo izabrati stomatologa za vaš novi osmeh

Protetika je grana stomatologije koja se bavi nadoknadom izgubljenih zuba. To može biti posledica karijesa, povreda, parodontopatije, atricije, abrazije, urođenih nedostataka ili razvojnih nepravilnosti.

Protetska terapija ima za cilj povratiti funkciju i estetiku zuba, poboljšati opšte zdravstveno stanje, samopouzdanje i kvalitet života. Bez obzira na kompleksnost slučaja, postoji rešenje za gotovo sve slučajeve, od najjednostavnijih do najkompleksnijih rehabilitacija.

Protetika
Metalokeramičke krunice i mostovi

Metalokeramičke krunice i mostovi

Krunice i mostovi mogu se izrađivati od metalokeramike, što podrazumeva metalnu osnovu na koju se nanosi keramika. Ova vrsta nadoknade zuba je dugotrajna i otporna na silu žvakanja, dok keramički sloj preko metala doprinosi estetici. Međutim, metalokeramičke krunice imaju nedostatke poput tamnog ruba metala koji narušava estetiku, a takođe ne propuštaju svetlost kao prirodni zubi što daje efekat „veštačkog zuba“. Iako su nešto jeftinije od drugih krunica, moderna stomatologija teži što prirodnijem izgledu zuba. Metalokeramičke krunice ili mostovi mogu se koristiti za nadoknadu prirodnih zuba ili zubnih implanta.

 

Bezmetalne krunice i mostovi

Moderne bezmetalne krunice su odlično rešenje za one koji žele savršeno estetski izgled svojih zuba. Zahvaljujući razvoju zubne protetike i korišćenju vrhunskih materijala, danas su mogući potpuno prirodni izgledi, bez prisustva metala. Bezmetalne krunice se izrađuju od keramike ili Zirconia keramike i idealne su za one koji žele da izbegnu tamne ivice ili žute linije na rubovima zuba. Zirconia keramika se izrađuje CAD-CAM tehnikom koja omogućava brzu i preciznu izradu protetskog rada. Zahvaljujući ovim materijalima, možete imati prelepe zube u svakom životnom dobu.

Bezmetalne krunice i mostovi
Viniri (Keramičke fasete)

Viniri (Keramičke fasete)

Keramičke fasete su moderno i minimalno invazivno rešenje za poboljšanje izgleda vaših zuba. Pomoću njih, možete promeniti oblik, veličinu i boju zuba, smanjiti razmake između zuba, ili zameniti istrošene i istanjene zube. Keramičke fasete su vrlo tanke ljuspice keramike koje se postavljaju na prednju površinu zuba, a izrađuju se od vrhunskih materijala i najsavremenijih tehnologija. Postupak izrade fasete je bezbolan i jednostavan, a potrebne su samo nekoliko poseta stomatologu da biste dobili savršen osmeh. Nakon planiranja vašeg novog osmeha, pristupa se minimalnoj pripremi gleđi, i izrađuju se privremene fasete, dok su u drugoj poseti fasete spremne za postavljanje na zube.

 

Mobilna protetika

Izgubljeni zubi se mogu nadomestiti različitim protetskim nadoknadama, a jedna od najčešćih opcija je zubna proteza. U zavisnosti od toga koliko zuba pacijentu nedostaje, mogu se koristiti parcijalne proteze koje se postavljaju na preostale zube ili totalne proteze koje pokrivaju celokupno zubno meso. Danas su zubne proteze izrađene od visokokvalitetnih materijala i uz adekvatnu negu mogu pružiti funkcionalnost i estetski izgled kao prirodni zubi. Zahvaljujući napretku u stomatologiji, protetske nadoknade su postale sve udobnije i efikasnije u nadomešćivanju izgubljenih zuba.

 
Mobilna protetika
Parcijalne skletirane proteze

Parcijalne skletirane proteze

Zubne proteze su dentalni nadomestci koji se koriste za nadoknadu jednog ili više izgubljenih zuba i njihovih potpornih struktura, poput desni i vilične kosti. Postoje različiti tipovi proteza, među kojima su i skeletirane proteze. Ove proteze imaju metalni skelet koji im pruža čvrstinu i mogu se držati u ustima pomoću metalnih kukica koje obuhvataju preostale zube. Međutim, postoji i mogućnost korišćenja preciznih veznih elemenata, tzv. „atečmena“, koji pružaju bolju retenciju i stabilizaciju proteze, a takođe i estetski su prihvatljiviji. Skeletirane proteze sa atečmenima u kombinaciji sa namenskim krunicama su jedno od najboljih rešenja za parcijalnu protezu. Ovaj tip proteze omogućava precizno spajanje, što rezultira prirodno izgledajućom nadoknadom zuba i boljim prenosom pritiska na zube.

 

Totalna proteza

Totalna proteza je rešenje za potpunu bezubost. Pored nadoknade izgubljenih zuba, totalna proteza vraća volumen koštano-resorbovane vilice. Zahvaljujući savremenim materijalima i tehnologijama, totalna proteza se može prilagoditi anatomiji pacijentovih usana i izgledati prirodno. U samo nekoliko poseta, pacijenti mogu izaći iz stomatološke ordinacije potpuno rehabilitovani i funkcionalno opremljeni novom totalnom protezom.

Totalna proteza

Zircon je visokokvalitetni materijal koji se često koristi u stomatologiji:

 
  • Transparentnost i prirodnost
  • Visoka estetika
  • Biokompatibilan materijal
  • Ne izaziva alergijske i hemijske reakcije
  • Čvrstoća

Bezmetalne krunice i mostovi su jedna od najpopularnijih opcija za nadoknadu zuba. Ova vrsta krunica je vrlo fleksibilna, što znači da se može koristiti za nadoknadu jednog ili više zuba, kao i za nadoknadu zuba na implantatima. Za razliku od metalnih krunica, bezmetalne krunice izgledaju prirodnije i pružaju savršen izbor za one koji žele da im osmeh ponovo zablista. Takođe, ovakve krunice su veoma čvrste i dugotrajne, što znači da će trajati mnogo godina.

 

Mostovi na implantima

 

Jedan od najznačajnijih pomaka u savremenoj stomatologiji su zubni implantati. Izrađeni su od legure titanijuma, koji je potpuno prirodan i biokompatibilan materijal, a ugrađuju se u viličnu kost sa ciljem da se integriraju sa okolnim tkivima. Ovaj proces, poznat kao osteointegracija, omogućava implantatima da budu sigurni i dugotrajni, čineći ih idealnim rešenjem za nadoknadu izgubljenih zuba.

 

Proteze na lokatorima

 

Kada postoji nedostatak kosti za ugradnju standardnih implantata, moguće je koristiti mini implantate kao alternativno rešenje za stabilizaciju totalnih proteza. Iako su uži od standardnih implantata, mini implantati mogu biti odlična opcija u određenim situacijama. Sve češće se susrećemo sa pacijentima koji su godinama bili bez zuba, što otežava izradu adekvatne totalne proteze.

Proteze na implantima

 

Kada nemamo dovoljno kosti za ugradnju standardnih implantata koji bi nosili fiksnu konstrukciju, možemo se odlučiti za manji broj implantata koji će služiti za stabilizaciju redukovane zubne proteze. Jedna od najsavremenijih metoda je izrada BIO Hpp mobilnih i fiksnih struktura preko implantata, koje su neverovatno lagane i elastične, a pružaju maksimalnu estetiku.

Fiksni hibridni radovi su popularan način nadoknade zuba i mogu biti konstruisani na različite načine. Šrafovi se koriste za fiksiranje, a unutrašnja konstrukcija može biti od metala, BioHPP materijala ili bez nje. Međutim, preporuka stručnjaka je korišćenje BioHPP-a kao materijala za konstrukciju, jer je lakši i elastičniji od metalnih, što smanjuje rizik od pucanja usled horizontalnih sila tokom žvakanja. Fiksni hibridni radovi od BioHPP-a se mogu cementirati adhezivno ili fiksirati šrafljenjem na All on 4 ili All on 6 hibridnim radovima.

 

Kombinovani radovi

 

Kombinovani radovi su inovativna rešenja za nadoknadu zuba koja kombinuju mobilni i fiksni deo. Jedna od prednosti ovih radova je što nemaju vidljive kukice na zubima, čime se postiže bolja estetika. Osim toga, postavka atečmena omogućava veću retenciju proteze i veću udobnost pacijenta.

Testmon
Testmon
Testmon
Testmon
Testmon
Testmon
Testmon
Testmon
Slide 1
Testimonials 01 white
Najbolja ordinacija u regionu i šire. Sve pohvale za ceo tim i za doktora Milana. Moja preporuka

Marija Zogović

Pacijent

Slide 2
Testimonials 01 white
Najbolji i najsavremeniji 3D ortopan u regionu! Prijatan ambijent i ljubazno osobolje, sve pohvale, oni su moj odabir!

Ana Araškov

Pacijent

Slide 3
Testimonials 01 white
Već po samom dolasku će vas sačekati nasmejano i ljubazno osoblje. Najbolji stomatološki centar, profesionalno osoblje koje će vam dati sve informacije i savete. Iskrena preporuka

Filip Zarija

Pacijent

Slide 4
Testimonials 01 white
Odličan i profesionalan tim. Jako prijatna atmosfera, a pored toga i vrhunski rade svoj posao. Sve preporuke!!!

Milan Milović

Pacijent

Slide 5
Testimonials 01 white
Svaka čast, veoma ljubazni profesionalni i brzi, moja preporuka!

Nemanja Šćekić

Pacijent

Slide 6
Testimonials 01 white
Kompletna stomatološka usluga na jednom mestu. Jednostavno najbolji. 5+

Marina Tošović

Pacijent

Slide 7
Testimonials 01 white
Prezadovoljan uslugom i tretmanom. Sve pohvale. Velika preporuka.

Stefan Crowns

Pacijent

Slide 8
Testimonials 01 white
Pristojno mesto i najbolji!

Božidar Rakić

Pacijent

previous arrow
next arrow

Zakažite Pregled

Pozovite nas radi konsultacije i odabira termina za pregled.

Scroll to Top